Vanaf zaterdag 1 maart staat het zuiden van het land weer een aantal dagen volledig in het teken van de carnaval / de vastelaovend. De confetti en de schmink worden uit de kast gehaald en door het hele land trekken de optochten weer door de dorpen en de steden. Maar hoe zit het precies met de verzekering tijdens de carnavalsoptocht? Wij zetten de belangrijkste informatie over verzekeringen tijdens de carnaval voor je op een rijtje!
Jeugdprinses Liv (dochter Pascal) en Jens van basisschool St. Petrus banden.
Een carnavalswagen wordt vaak door een tractor getrokken en dat gaat altijd goed, of toch niet? Google maar eens op “carnavalsoptocht + ongeluk”: het zal je misschien verbazen, maar het gaat helaas ook echt vaak fout. Om te voorkomen dat je straks voor vervelende verrassingen komt te staan, informeren wij je nu alvast over de mogelijkheden. Zo kunnen de wagenbouwers ongestoord hun gang gaan de komende weken én kan de tractorchauffeur met een zeker gevoel de wagen trekken!
Het gebruik van het landbouwvoertuig is in de polisvoorwaarden vaak beperkt tot “agrarisch gebruik”. Het deelnemen aan een optocht voldoet natuurlijk niet aan die omschrijving. Dat houdt in dat er in de basis dus géén dekking is voor eventuele schade die tijdens de optocht ontstaat. Stel dat de praalwagen los komt van de tractor en deze vervolgens schade veroorzaakt, dan is daarvoor in de basis geen dekking op de tractorverzekering. Ook een eventuele evenementenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering van de carnavalsvereniging biedt geen dekking. Maar wat kun je dan wél doen?
Een enkele verzekeraar biedt (onder voorwaarden) nog dekking op de eigen tractorverzekering bij deelname aan carnavalsoptochten. Het aantal verzekeraars dat deze dekking biedt wordt met het jaar kleiner. Je kunt bij je verzekeringstussenpersoon navragen of jouw verzekeraar die mogelijkheid wel nog biedt. Bij een enkele verzekeraar is dit (nog) gratis mee verzekerd.
Als je bij je tussenpersoon of verzekeraar meldt dat je met de tractor aan een optocht deel gaat nemen, dan tekent de verzekeraar dit aan op de polis. Een enkele verzekeraar telt hiervoor een premietoeslag maar er zijn ook verzekeraars die dit risico niet willen verzekeren. In dat geval is het mogelijk om voor de dag van de optocht een verzekering af te sluiten bij de Vereende. De kosten hiervan bedragen ca. €175,- per optocht.
Wanneer je aanklopt bij de Vereende gelden er een aantal eisen. Veroorzaak je schade met een niet-gekentekend voertuig? Dan moet er voorafgaand aan de ingangsdatum van de verzekering een verklaring van technische deugdelijkheid zijn afgegeven door een erkend garagebedrijf. Deze verklaring mag maximaal 3 maanden oud zijn. Daarnaast mogen er maximaal 20 personen op de carnavalswagen/oplegger staan. Staan er meer personen op? Dan ben je niet verzekerd. Je ontvangt nooit dekking wanneer er geen ontheffing of vergunning is gegeven voor de optocht. Voor alle details over verzekeringen op praalwagens via de Vereende, verwijzen we je naar de website van de Vereende.
Het is normaal gesproken niet toegestaan om personen te vervoeren op een praalwagen. Maar tijdens de carnaval zijn er verschillende gemeentes die hiervoor een ontheffing verlenen. Er zijn een aantal verzekeraars die een dekking bieden voor letselschade aan de deelnemers op de praalwagen. De praalwagen moet dan wél aan enkele specifieke eisen voldoen. Informeer bij je tussenpersoon/verzekeraar waar de praalwagen aan moet voldoen. Als jouw verzekeraar daar geen mogelijkheden voor heeft dan kan ook hiervoor een verzekering bij de Vereende aangevraagd worden.
Houd er rekening mee dat de Vereende pas dekking biedt NADAT de premie door Vereende is ontvangen. Op vrijdagmiddag nog even dekking regelen voor een optocht op zaterdag zal je zeker een kater opleveren. En dat nog voordat de carnaval goed en wel begonnen is.
Check dus op tijd of er een aanvullende verzekering nodig is, dan kun je zonder zorgen van de carnaval genieten!
Wil jij weten hoe het zit met jouw verzekeringen tijdens de carnaval? Neem contact op met jouw tussenpersoon!