Verzekeringen tijdens carnaval

Vanaf 18 februari staat het zuiden van het land weer een aantal dagen volledig in het teken van de carnaval. De confetti en de schmink wordt uit de kast gehaald en door het hele land trekken de optochten weer door de dorpen en de steden. Wanneer je een beetje carnavalsvierder bent, zul je vast wel weten dat er geen carnavalsoptocht zonder tractoren bestaat! Maar hoe zit het precies met je verzekering tijdens de carnavalsoptocht? 

Tractor in de optocht? Verzekering “al aaf”? 

Een carnavalswagen wordt vaak door een tractor getrokken en dat gaat altijd goed, of toch niet? Google maar eens op “carnavalsoptocht + ongeluk”: het zal je misschien verbazen, maar het gaat helaas ook echt vaak fout. Om te voorkomen dat je straks voor vervelende verrassingen komt te staan, informeren wij je nu alvast over de mogelijkheden. Zo kunnen de wagenbouwers ongestoord hun gang gaan de komende weken én kan de tractorchauffeur met een zeker gevoel, de wagen trekken! 

Gebruik van een landbouwvoertuig tijdens de optocht.

Het gebruik van het landbouwvoertuig is in de polisvoorwaarden vaak beperkt tot “agrarisch gebruik”. Het deelnemen aan een optocht voldoet natuurlijk niet aan die omschrijving. Dat houdt in dat er in de basis dus géén dekking is voor eventuele schade die tijdens de optocht ontstaat. Stel dat de praalwagen los komt van de tractor en deze vervolgens schade veroorzaakt, dan is daarvoor in de basis geen dekking op de tractorverzekering. Ook een eventuele evenementenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering van de carnavalsvereniging biedt geen dekking. Maar wat kun je dan wél doen? 

Hoe kun je wél verzekerd de carnavalsoptocht rijden?

Gelukkig kennen de meeste verzekeraars een oplossing tijdens de carnavalsdagen. Als je bij je tussenpersoon of verzekeraar meldt dat je met de tractor aan een optocht deel gaat nemen, dan tekent de verzekeraar dit aan op de polis. Een enkele verzekeraar telt hiervoor een premietoeslag maar er zijn ook verzekeraars die dit risico niet willen verzekeren. In dat geval is het mogelijk om voor de dag van de optocht een verzekering af te sluiten bij de Vereende. De kosten hiervan bedragen ca. €175,- per optocht. 

Zijn de personen óp de carnavalswagen verzekerd?

Het is normaal gesproken niet toegestaan om personen te vervoeren op een praalwagen. Maar tijdens de carnaval zijn er verschillende gemeentes die hiervoor een ontheffing verlenen. Er zijn een aantal verzekeraars die een dekking bieden voor letselschade aan de deelnemers op de praalwagen. De praalwagen moet dan wél aan enkele specifieke eisen voldoen. Informeer bij je tussenpersoon/verzekeraar waar de praalwagen aan moet voldoen. Als jouw verzekeraar daar geen mogelijkheden voor heeft dan kan ook hiervoor een verzekering bij de Vereende aangevraagd worden.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.