Zonnepaneel of ‘Zonne ellende’?

In Nederland zien we de laatste jaren een flinke stijging van het aantal zonnepanelen. Ter illustratie: iedere 5 seconden komt er in Nederland een paneel bij. Ook ondernemers maken steeds meer gebruik van deze duurzame energiebron. Goed nieuws natuurlijk, voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de ondernemer. Alleen maar goed nieuws, toch?!

Bezint eer gij begint

Een kostenbesparing en ook nog goed voor het milieu; een klassieke win-win situatie. Dat dacht de directie van ijsstadion Thialf ook, maar dat bleek achteraf een dure vergissing. De verzekeraar van het ijsstadion was minder enthousiast over de zonnepanelen en wilde het ijsstadion niet meer verzekeren voor het risico van brandschade. De combinatie van de dakisolatie en het brandrisico vond de verzekeraar een ‘no go’. De directie van het ijsstadion kon kiezen: óf de panelen uitzetten óf geen dekking meer voor het brandrisico.  Uiteindelijk besloot de directie van het ijsstadion dan maar om de zonnepanelen uit te zetten. Gevolgen? Een financiële strop van ca. € 200.000,- per jaar. Toch maar geen zonnepanelen dan?

Zonnepanelen installatie

“Onderzoek samen met je verzekeringsadviseur welke eisen je verzekeraar stelt aan zonnepanelen en voorkom daarmee onnodige aanpassingen achteraf!”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als echte ondernemer laat je jezelf niet zo makkelijk uit het veld slaan. Ben jij ook na het lezen van bovenstaande nog steeds enthousiast over zonnepanelen? Gelukkig maar! Het plaatsen van zonnepanelen hoeft namelijk geen probleem te zijn als je daarbij het verzekeringsvraagstuk niet uit het oog verliest. Heb je al vergaande plannen? Vergeet niet om ook even met jouw verzekeringsadviseur te bellen, voordat je concreet aan de slag gaat met zonnepanelen. Jouw verzekeringsadviseur kan bij de verzekeraar navraag doen welke eisen de verzekeraar stelt aan de ‘PV installatie’ (veel gebruikte benaming voor het geheel van de zonnepanelen, bekabeling, omvormer en optimizers). De installateur kan hier dan al bij de installatie rekening mee houden. Dat is altijd goedkoper dan het achteraf aan moeten passen van de installatie.

Wat kan er mis gaan?

Bij zonnepanelen bestaan er een aantal risico’s. De meest in het oog springen risico’s zijn het brandrisico en het risico van een te zware belasting van het dak. De dakconstructie moet namelijk sterk genoeg zijn om het extra gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Denk hierbij ook aan de combinatie van zonnepanelen en een flink pak sneeuw op het dak! Verzekeraars vragen daarom al snel om een constructieberekening. Daarmee kan dan aangetoond worden dat de dakconstructie sterk genoeg is om de panelen (ook in winterse omstandigheden) te dragen.

Besneeuwde zonnepanelen dak

Voor het installeren van een PV installatie gelden (nog) geen wettelijke normen. Daarom vragen verzekeraars een opleveringsrapport van de installateur of een keuringsbureau. Ook voor de aansluiting op het elektriciteitsnet vragen verzekeraars een opleveringsrapport. Het zal je niet verbazen dat die opleveringsrapporten ook aan strikte eisen moeten voldoen. De professionele installateur is bekend met die eisen en weet uiteraard hoe hij jouw PV installatie moet installeren.

Zonnepanelen, en dan?

De verzekeraar zal op de polis aantekenen dat er zonnepanelen op het gebouw liggen. Daarnaast komen er clausules op jouw polis.

Verzekeringspolis

Daarin legt de verzekeraar vast wat de gevolgen zijn als je niet aan de gestelde eisen voldoet. Daarbij zijn twee varianten mogelijk: de schade wordt niet vergoed óf de schade wordt wel vergoed met een hoger eigen risico. Natuurlijk moet er wel een verband zijn tussen het niet voldoen aan de gestelde eisen en de oorzaak van de brand. Stel even dat het gebouw afbrandt door een blikseminslag. Bij controle blijkt de PV installatie niet gekeurd te zijn, terwijl dat wel als eis op jouw polis is opgenomen. In dat geval is er geen relatie tussen de oorzaak van de brand en het niet voldoen aan de eis. De schade wordt gewoon vergoed.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of behoefte aan extra uitleg? Neem dan gerust contact met ons op.

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.