“Zonder gevoel en zonder benen vervoer je op eigen kracht de grootste stenen”
Dat is een stukje uit een gedicht over “Moeder Maas”, de krachtige regenrivier nam dit twee weken geleden wel heel letterlijk. Behalve stenen nam de Maas ook bomen, auto’s, caravans en veel puin mee. Zelfs koe Leonarda 12 uit Echt kon niet ontsnappen aan de kracht van het water en zwom 93 kilometer met de Maas mee. Nu is de Maas weer terug binnen de oevers en de Limburgers en de toeristen genieten waar mogelijk weer van de pracht van de Maas en de mooie dorpen aan de oevers. Als je de grote groepen fietsers en wandelaars langs de Maas voorbij ziet komen, dan geloof je bijna niet dat het twee weken geleden zo fout ging.
Gelukkig voor veel ondernemers en particulieren wordt, afhankelijk van de dekking van de polis, de schade (deels) door de verzekeraar vergoed. Ook het nieuws over “het Rampenfonds” en de “Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS)” heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk en is dit een geval eind goed al goed?
In de basis dekt een uitgebreide polis schade door hevige regenval. Als het water dan via het dak en/of via de afvoeren het pand binnenkomt, dekt de polis de schade aan het gebouw en de schade aan de spullen die in het gebouw staan. Dat geldt dus niet als je hebt gekozen is voor een brand/storm dekking!
Bij het overstromen of doorbreken van de primaire waterkeringen (de dijken en waterkeringen aan de grote rivieren) ligt dit een beetje anders. Bij dit soort natuurrampen kan de schade zo groot zijn, dat een verzekeraar om zou kunnen vallen. Daarom is die schade dus niet verzekerd. Voor veel gestelde vragen en antwoorden over de overstroming kun je ook kijken op Watersnood Limburg (verzekeraars.nl)
Gelukkig werd vlak na de overstromingen door het kabinet het Nationaal Rampenfonds (giro 777) aangekondigd en begon Nederland massaal met doneren. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: het Nationaal Rampenfonds vergoed geen schade aan particulieren en ondernemers. Op de site van het Nationaal Rampenfonds valt te lezen:
“Het is niet de bedoeling dat er directe steun aan particulieren en ondernemingen gegeven zal worden. Het gaat om burgerinitiatieven die – nadat de modder is weggeschept – lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke. Die weten waar de grootste nood is, en kunnen maatwerk leveren”.
Dus voor een eventuele schadeclaim kun je ook niet bij het Nationaal Rampenfonds terecht. Voor meer informatie zie ook Overstroming Limburg 2021 (nationaalrampenfonds.nl). Maar waar kun je dan wel terecht?
Hoe zit het nu precies met de Wet tegemoetkoming schade bij rampen? Op de site van de Rijksoverheid valt het volgende te lezen:
“Door de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) kunnen bewoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen die getroffen zijn door de wateroverlast, in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schadekosten. Op dit moment werkt het ministerie van Justitie & Veiligheid deze regeling verder uit. Hierin worden onder andere het schadegebied, de hoogte van een tegemoetkoming en de precieze voorwaarden vastgelegd.”
Met andere woorden: wat er van je schade wordt vergoed is op dit moment nog niet bekend. Heb je schade door het overstromen van de Maas? Zorg dan dat je goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je te abonneren op nieuws over afhandeling schade wateroverlast Limburg van de Rijksoverheid. Aanmelden kan hier.
Het vaststellen van de schade wordt gedaan door de overheid. Je kunt op dit moment niet weten welke schade precies wordt vergoed. Waarschijnlijk wordt maar een bepaald deel van alle schade vergoed. Heb je op dit moment een omvangrijke schade? Dan kun je er ook voor kiezen om proactief te handelen door zelf een onafhankelijke schade-expert inschakelen. Dat is nu wel even een investering maar zo zorg je wel dat het volledige schadebedrag wordt bekend. Als in de toekomst de definitieve regeling bekend wordt, heb je een goed onderbouwd expertiserapport die je aan de overheid kunt overleggen.
Heb je schade door het overstromen van de Maas en wil je deze alvast door een schade-expert vast laten stellen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je hier graag mee!