Opruimingskosten zonnepanelen

Opruimingskosten zonnepanelen.

Zoals je misschien wel heb opgemerkt, is er de afgelopen jaren een enorme toename van zonnepanelen op bedrijfspanden. Ook het verhuren van (een deel van) het dak aan derden, die hier vervolgens zonnepanelen op leggen wordt steeds populairder. Naast dat je als ondernemer je steentje bijdraagt aan een betere wereld is het zeker in de tijden waarin we nu leven, een lucratieve investering om zonnepanelen op je bedrijfspand te (laten) plaatsen. Bovendien dienen ondernemers, de komende jaren aan steeds strengere eisen te voldoen, wanneer we het hebben over het energielabel van het bedrijfspand.

Hoog tijd om hier een dieper op in te duiken. Want uiteraard is het plaatsen van zonnepanelen, niet geheel zonder risico.

Zonnepanelen en verzekeringen

Hier wordt vaak minder snel aan gedacht: maar het plaatsen van zonnepanelen kan (flinke) gevolgen hebben voor de verzekering van het pand. Meld het plaatsen van de zonnepanelen daarom altijd bij de verzekeraar. De minimale eis hierbij is een SCIOS SCOPE 12 keuring én een constructieberekening voor het dak. Bij de SCOPE 12 keuring wordt gekeken naar de panelen op het dak, de omvormer(s) en de elektrische voorzieningen. Hierbij worden onder andere de (brand)risico’s en de veiligheid gecontroleerd.

Waar aan te denken bij onverhoopte schade?

Stel je komt in de volgende situatie terecht: er ontstaat onverhoopt brand aan de zonnepanelen op jouw bedrijfspand. Gelukkig wordt deze snel opgemerkt en is de brandweer tijdig ter plaatse om de brand te blussen. Helaas is een groot deel van de panelen, onherstelbaar beschadigd.

Hoe zit het na de brand dan met de opruimingskosten?

Na een brand kunnen (kleine) delen van de zonnepanelen zich verspreiden over de omgeving en bijvoorbeeld op straat of in de natuur belanden. Wie draait dan voor de opruimingskosten van die deeltjes op?

  • Op het eigen perceel ben je als ondernemer vaak gedekt via de eigen brandverzekering (tot 10% verzekerd bedrag met een maximum)
  • Op aangrenzende percelen, zijn de kosten vaak gedekt via de eigen brandverzekering (tot een maximum)
  • In de nabije natuur dekt een milieuschadeverzekering de opruimingskosten alleen als er een overheidsnorm overschreden is (zoals bijvoorbeeld met asbest). Omdat daar bij zonnepanelen vaak geen sprake van is (geen verontreiniging) is er geen dekking.
  • Als er door de brand deeltjes van de panelen terechtkomen in het (grond)water in de omgeving, dekt de MSV polis die kosten maar alleen als deze schade als verontreiniging wordt gezien.

Er is nog relatief weinig ervaring met de opruimingskosten van zonnepanelen bij brandschade. Wel verdient dit thema extra aandacht bij een advies over opruimingskosten/ MSV. Je kunt in dit geval beter een wat hoger bedrag aanhouden, zeker aangezien er nog relatief veel onduidelijkheid is over de hoogte van dit soort opruimingskosten. Better safe than sorry!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.