Zitmaaier verzekeren?

Zitmaaier maffia 

En toen was die weg… Een tijdje geleden las ik een artikel in de krant over diefstal van zitmaaiers. Rond het voorjaar is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. Zo werd er in 2017 vanuit de verzekeraars ook al gewaarschuwd voor deze zitmaaier diefstallen. Maar waar valt zo’n zitmaaier nu precies onder: tuingereedschap óf valt de zitmaaier toch onder de gemotoriseerde voertuigen? 

Een dure grap 

Je zitmaaier is voor het dievengilde een gewild object. En als je deze zelf nieuw hebt aangekocht dan hoef ik je niet te vertellen dat ze niet goedkoop zijn! Zeker met een paar accessoires erbij ga je al snel richting EUR 4.000,- of meer. 

Gelukkig ben ik goed verzekerd… 

Dat is maar de vraag: bij veel verzekeraars valt de diefstal van tuingereedschap inderdaad wel onder de dekking.  Maar schade aan motorrijtuigen is echter uitgesloten of gemaximeerd (bijvoorbeeld tot EUR 1.250,-). Een zitmaaier gebruik je om het gras te maaien (tuingereedschap) maar is ook een motorrijtuig. Daar is in het verleden vaker discussie over geweest. Veel verzekeraars hebben daarom duidelijk in de voorwaarden staan of er wel of geen dekking is voor schade aan zitmaaiers. Check dus je polisvoorwaarden of bel met je tussenpersoon als je twijfelt!

Voorkomen is beter dan genezen.

Maak het de zitmaaier dieven niet te makkelijk! De politie heeft eerder al een aantal tips gegeven om het diefstalrisico te verkleinen, zie hieronder.
• Plaats een ’track & trace’-systeem
• Laat een zitmaaier niet buiten staan
• Haal de sleutel uit het contactslot
• Zorg voor goed hang- en sluitwerk van de stalling
• Breng verlichting aan bij de stalling
• Veranker de zitmaaier desgewenst met een ketting
• Maak foto’s van de zitmaaier
• Noteer frame- en/of registratienummers
• Noteer opmerkelijke kenmerken

De gestolen zitmaaier wordt vervangen door een nieuwe en dat is precies wat het dievengilde verwacht. Dus na een paar weken komen ze gewoon terug. Inmiddels moeten ze iets langer wachten, de levertijden van nieuwe zitmaaiers zijn flink toegenomen.

Ultieme preventie 

Jaren geleden was bij iemand de tweede zitmaaier in een maand tijd gestolen. De frustratie was, begrijpelijk, nogal hoog opgelopen. Deze persoon maakte het de dieven daarna een stuk lastiger. Hij parkeerde de zitmaaier voortaan in de ren bij Charles, een 53 kilo zware Rottweiler. Sindsdien is er geen zitmaaier meer bij hem gestolen!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.