Vuurwerk en verzekeringen

Met een knal het nieuwe jaar in

Het vuurwerk is weer in het land, dat kan je onmogelijk ontgaan zijn in de laatste dagen. Naast het legale vuurwerk wordt er helaas ook veel illegaal vuurwerk afgestoken. Dat gaat vaak goed maar soms ook niet. Maar hoe zit dit eigenlijk? Heb je nog steeds dekking als je  bij het afsteken van illegaal vuurwerk zelf letsel oploopt?

Fireworks, new year's eve.

 

Ben je verzekerd tegen ongelukken met vuurwerk?

Stel dat je illegaal vuurwerk afsteekt, welke je hebt gekregen van iemand bij jou op bezoek, en het vuurwerk ontploft in je hand. Dit zorgt helaas voor blijvende schade aan je hand. Je hebt lichamelijk werk dus je kunt niet meer (volledig) werken. Je doet een beroep op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (en/of ongevallenverzekering).  Grote kans dat de verzekeraar de schade afwijst. In de polisvoorwaarden is bepaald dat er geen dekking is als “de verzekerde zijn lichaam of het leven bewust en roekeloos in gevaar brengt (of woorden van gelijke strekking)”.

In de praktijk

In 2010 speelde er zich zo’n soortgelijke zaak af. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de verzekeraar de claim niet mocht afwijzen. Het slachtoffer had het vuurwerk niet meegenomen en had ook geen kennis van vuurwerk. Ook uit het vuurwerk zelf had hij niet de conclusie kunnen trekken dat dit extreem gevaarlijk was. Daarnaast waren er ook een paar biertjes gedronken en dat is over het algemeen ook niet bevorderlijk voor de verstandelijke vermogens. Het slachtoffer kon als pleister op zijn wonden tóch een beroep doen op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Steek jij dit jaar het nodige vuurwerk af? Blijf je gezonde verstand gebruiken en blijf bij het legale vuurwerk. Anders heb je straks letterlijk een “gat in je hand”.

Fijne jaarwisseling!

Team HAA!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.