Verzekeren en de situatie in Oekraïne

De situatie in Oekraïne en verzekeringen

Dagelijks zien we de schokkende beelden van de huidige oorlog in Oekraïne voorbij komen op televisie en op social media. De Russische invasie in Oekraïne heeft enorme gevolgen voor de hele wereld. De meest ernstige gevolgen heeft de oorlog natuurlijk voor de bevolking van Oekraïne zelf. Onze gedachten zijn dan ook bij iedereen die direct, of indirect wordt getroffen door deze oorlog. De beelden van de oorlog maken diepe indruk en met die beelden in je achterhoofd, valt een prijs van boven de €2,40 voor een liter benzine nog altijd mee…

Ook in de verzekeringsbranche krijgen we te maken met de gevolgen van deze oorlog. Vandaar dat we je een korte samenvatting geven.

Reis- en annuleringsverzekering 

De reisverzekering biedt in de regel geen dekking als je onder deze omstandigheden toch besluit om naar Oekraïne af te reizen. De kleurcode van het reisadvies voor Oekraïne is momenteel rood. Ook kun je je niet meer beroepen op de annuleringsverzekering, mocht ja al een reis naar het land hebben geboekt.

Transportverzekeringen  

De goederentransportverzekering verzekert je handelsgoederen en goederen in eigendom tegen eventuele schade tijdens het transport. Op deze goederentransportverzekeringen is de oorlogsclausule (M3) een algemeen bekende clausule. Dat houdt in dat de schade aan de vervoerde lading verzekerd, wanneer deze ontstaat door oorlogshandelingen. 

Veel transportverzekeraars hebben de polisdekking voor het oorlogsrisico opgezegd in het gebied. Het oorlogsrisico is dus niet meer mee verzekerd in bijvoorbeeld Oekraïne, de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Dat heeft te maken met het feit dat de situatie in Oekraïne momenteel geen onvoorziene situatie meer is.  

En zo zijn er nog vele andere gevolgen voor diverse verzekeringen. Wil je daar meer over lezen? Check dan de website van de Bond van Verzekeraars.

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.