Veranderingen in WGA en Ziektewet Premies: ontdek hoe je als ondernemer kunt besparen.

Dit jaar zien we voor het eerst in lange tijd een gemiddelde daling van de premiepercentages voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de Ziektewet. Deze wijzigingen kunnen veel invloed hebben op je bedrijfskosten. 

Aandachtspunten voor jou als ondernemer

We hebben het in dit artikel over een gemiddelde daling van de premies. De WGA-premie en de Ziektewetpremie worden namelijk per sector individueel bepaald. Het kan dus best zijn dat er in jouw sector weinig of niets verandert. Benieuwd hoe deze gemiddelde daling van premies een directe invloed kan hebben op je financiële lasten en hoe je slim kunt inspelen op deze veranderingen en mogelijke besparingen kunt realiseren? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje. 

Een gemiddelde daling van de premies

De gemiddelde premiepercentages voor zowel WGA als Ziektewet dalen in 2024 na jaren van stijging. Om precies te zijn daalt de gemiddelde WGA-premie van 0,87% naar 0,77% en de gemiddelde Ziektewet Premie van 0,66% naar 0,45%. Als werkgever kun je een lagere financiële last verwachten, wat gunstig is voor je bedrijfskosten.

Controleer je Whk-beschikking

Je ontvangt als werkgever uiterlijk eind 2023 een beschikking van het UWV met de premies. Het is essentieel om deze nauwkeurig te (laten) controleren om mogelijke fouten op te sporen en onnodige kosten te vermijden.

Waarom dalen de premies? 

De gemiddelde daling van WGA-premie is te danken aan de 60-plus maatregel, terwijl de afname van Ziektewet-premie wordt veroorzaakt door uitzendbedrijven die tegenwoordig massaal eigenrisicodragerschap omarmen en door veranderingen in de cao voor uitzendkrachten.

De Whk-beschikking 

Jaarlijks ontvang je als ondernemer in december de Whk-beschikking van de Belastingdienst. Zorg dat je deze heel goed controleert, of laat controleren door een specialist. Fouten kunnen leiden tot onterechte kosten die, bij tijdige ontdekking, kunnen worden teruggevorderd bij de Belastingdienst. Zelfs op het oog kleine wijzigingen in de premie kunnen aanzienlijke besparingen opleveren. 

Kortom, zorg er als ondernemer voor dat je je bewust bent van de dalende premies, de mogelijkheid tot eigenrisicodragerschap, en het belang van zorgvuldige controle van ontvangen beschikkingen om onnodige kosten te vermijden en mogelijke besparingen te realiseren.

Wil je hier meer over weten? Vraag er gerust naar bij jouw contactpersoon of neem vrijblijvend contact met ons op! 

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.