Taxeren van je bedrijf

Het belang van taxatie voor jouw bedrijf

Als ondernemer wil je natuurlijk altijd het beste voor je bedrijf. Maar ben jij eigenlijk op de hoogte van wat er gebeurt als je bedrijf getroffen wordt door een brand of andere calamiteit? Meer dan de helft van de ondernemingen gaat binnen twee jaar failliet na een dergelijke gebeurtenis. Dat is behoorlijk confronterend en kan het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen.

Onder- en oververzekering van jouw bedrijf: wat is het precies en hoe voorkom je het?

Een manier om je bedrijf te beschermen is door middel van een taxatie. Een taxatie zorgt ervoor dat je bedrijf niet onderverzekerd raakt. Onderverzekering betekent dat de waarde van het te verzekeren object te laag wordt ingeschat en je dus te weinig premie betaalt. In het geval van schade krijg je dan slechts een deel van de werkelijke waarde van jouw bedrijf vergoed. Het niet laten uitvoeren van een taxatie kan in zo’n geval het voortbestaan van je bedrijf flink in gevaar brengen!

Aan de andere kant kan een taxatie ook oververzekering voorkomen. Dit gebeurt wanneer de waarde van het te verzekeren object te hoog wordt ingeschat, waardoor je teveel premie betaalt. Een taxatie voorkomt in dit geval dat je bedrijf te veel neertelt voor zijn verzekeringen.

Waarom een bedrijfstaxatie verstandig is

Vooral wanneer je een inventaris- en goederenverzekering hebt afgesloten, is het belangrijk om de juiste verzekerde som (nieuwwaarde) van je inventaris te bepalen. Veel ondernemers maken bij het afsluiten van een polis zelf een schatting van deze waarden, bijvoorbeeld op basis van een investeringsoverzicht. Hierbij ontbreken vaak allerlei zaken en komt de waarde niet overeen met de werkelijke schade. Onderverzekering ligt dan op de loer waardoor slechts een deel van de schade wordt vergoed bij een calamiteit. 

Hoe zorg je zelf voor het minste risico? 

Door een taxatie conform artikel 7:960 BW uit te laten voeren, wordt je inventaris in detail vastgelegd op basis van de juiste (nieuw)waarden. Gedurende de geldigheidsduur van het taxatierapport is de verzekeraar verplicht om het vooraf getaxeerde bedrag (bij total loss) uit te keren bij een gedekte schade. Zo wordt onder- en oververzekering vermeden en wordt er duidelijkheid gecreëerd.

Je wilt natuurlijk absoluut niet het risico lopen dat je bedrijf ten onder gaat door onvoldoende verzekering. Maar je wilt uiteraard ook niet onnodig te veel premie betalen. Een bedrijfstaxatie kan dit risico aanzienlijk verkleinen. Wil je meer weten over het belang van taxatie voor jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder! 

 

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.