Papa de Verzekeringsadviseur

Papa, wat doe jij eigenlijk voor werk?
Ik zit in de verzekeringen.

Verzekeringen, wat is dat?
Dat is moeilijk uit te leggen, dat doen we een andere keer wel.

 

Maar ik wil het nu weten! Heeft het met geld te maken?
Vaak wel. Het gaat er eigenlijk om dat je risico’s, die je zelf niet kunt dragen, onderbrengt bij een verzekeraar.

Huh? Wat bedoel je?
Stel dat de school een hele dure bus koopt voor schoolreisjes. Daar heeft de school 5 jaar voor gespaard. De school heeft alle spaarcentjes uitgegeven aan die bus. En stel je voor dat de bus dan wordt gestolen, dan is het weg bus. Dan heeft de school een probleem, want dan is er geen geld meer om een nieuwe bus te kopen.

En dan? Hebben we dan geen schoolreisjes meer?
Dat hoeft niet: daar hebben we gelukkig verzekeringen voor! Stel nu dat de school de bus verzekerd had voor diefstal. Dan krijgt de school geld om een andere bus te kopen. En dan kunnen de schoolreisjes toch weer doorgaan.

Dus dan moet de school de bus verzekeren, of niet?
Dat is geen wettelijke plicht, behoudens de WA verzekering maar die dekt het risico van diefstal niet. Die dekt alleen het risico van wettelijke aansprakelijkheid conform de WAM. En dat is een verplichte dekking voor alle motorrijtuigen in Nederland, behoudens een eventuele opschorting.

Huh? Dat snap ik niet.
Ik bedoel dat de school zelf beslist of ze de bus willen verzekeren of niet. Ze moeten ook geld betalen om de bus te verzekeren. Het is niet gratis.

Geld betalen? Hoeveel dan?
Dat kan ik zo niet zeggen. Dat ligt aan heel veel dingen.

Aan wat voor dingen dan?
Dat ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel de bus waard is, wie erin rijdt, hoe vaak erin wordt gereden, of er een alarm op de bus zit, en nog veel meer dingen.

Maar wat doe jij dan precies?
Ik praat met de school over het verzekeren van de bus. Als de school de bus wil verzekeren praat ik weer met een bedrijf, dat de bus kan verzekeren. Dat bedrijf noemen ze een verzekeringsmaatschappij.

Zijn dat die bedrijven bij Radar?
Uhm ja, soms zie je ze ook bij Radar. Maar dat is meestal omdat in dat soort gevallen niet helemaal duidelijk was wat de school en de verzekeringsmaatschappij nu met elkaar afgesproken hadden. Dan krijgen de mensen ruzie en komen ze op televisie om de ruzie op te lossen. Mag ik jou nu ook iets vragen?

Ja natuurlijk, wat wil je vragen?
Vind je het erg dat de schoolbus wordt gestolen of vind je het erg dat er dan geen schoolreisjes meer zijn?

De schoolreisjes natuurlijk, dat is echt véél erger dan de bus.
Dan kan de school beter een evenementenverzekering voor het schoolreisje afsluiten. Dan dek je de schade af van het niet-doorgaan van het schoolreisje door bijvoorbeeld een gestolen schoolbus.

Het is daarom altijd belangrijk om te kijken naar de vraag achter de vraag. Voor de school is het te verzekeren belang de schoolbus  maar voor jou is het te verzekeren belang het schoolreisje. Je wilt ook geen hypotheek maar je wilt een huis kopen. Om een huis te kopen hebben de meeste mensen een hypotheek nodig, snap je?

Nee, doei, ik ga buiten spelen!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.