Duurzaamheid en verzekeringen

Zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas, isolatie, windenergie, een groen pensioen, etc. Zomaar een paar zaken, die je (zeker met de huidige gasprijzen) veel tegenkomt in het nieuws. Maar wat hebben die zaken nu met verzekeringen te maken? Meer dan je denkt! 

Zonnepanelen op je bedrijfspand: waar kun je het beste rekening mee houden? 

Ben je ondernemer en wil jij jouw (gehuurd) bedrijfspand van zonnepanelen voorzien? Vergeet dan niet om een constructieberekening te laten maken en de zonnepanelen SCOPE 12 te laten keuren. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen, zijn dat de eisen vanuit jouw brandverzekering. Soms kan het best slim zijn om geen 54 panelen te leggen maar het te houden bij 49 panelen. Je assurantietussenpersoon vertelt je er graag meer over!  

Zonnepanelen installatie

Warmtepomp 

Het plaatsen van een warmtepomp is een flinke investering. Wij ons daarom goed voorstellen dat je graag goed verzekerd bent. Stel je voor dat je een warmtepomp hebt besteld en dat deze vervolgens gestolen wordt, voordat deze geïnstalleerd is: in dat geval is het goed om te weten dat de meeste verzekeraars die schade dekken. Ga je verbouwen en is het huis wind- en waterdicht, dan bieden de meeste verzekeraars dekking voor diefstal van de bouwmaterialen (zoals de warmtepomp). Heb je de warmtepomp buiten onder het afdak staan, dan heb je geen dekking. 

Triple glas 

Jouw dochter is in de tuin aan het voetballen en dat kan ze goed! Dat wordt vast de volgende Lieke Martens. Na een mooie dribbel haalt ze uit en… schiet de bal keihard tegen de raam van je woonkamer. Ze kan wel hard trappen, dat moet je haar nageven. Een dikke scheur in het glas is het resultaat. Als je dan dubbel glas hebt maar je zou graag switchen naar triple glas dan is dit het moment. Je glasverzekering zal niet meer vergoeden dan de kosten van het vervangen met dubbel glas. Als je het verschil zelf betaald kun je toch mooi switchen naar triple glas. Vraag dan bij de glaszetter een offerte voor dubbel glas en meld bij je tussenpersoon dat er uiteindelijk triple glas geplaatst zal worden. Stel dubbel glas kost €600 en triple glas €900 dan zal je verzekeraar €600 vergoeden.

Isolatie  

Wanneer je bedrijfspand beschadigd raakt door bijvoorbeeld brand en een deel van het gebouw opnieuw opgebouwd moet worden, zul je een vergunning aan moeten vragen. De gemeente verstrekt de vergunning maar bepaald dat er extra isolatie in de gevel terug moet komen. Dat is dus een verbetering ten opzicht van de oude situatie. Je verzekeraar vergoed de herbouwwaarde. Dat zijn dus de kosten, om het beschadigde in de oorspronkelijk staat terug te brengen (dus met de oude isolatie). Het zal je duidelijk zijn dat de nieuwe isolatie duurder is dan de oude isolatie. Gelukkig kennen de meeste polissen hier een oplossing voor. In veel voorwaarden is bepaald dat de verzekeraar dan de meerkosten vergoed. Dit is vaak wel gemaximeerd tot een percentage van het verzekerd bedrag (bijvoorbeeld 10%) met een maximum van €25.000,- (of een ander bedrag). 

Duurzaam herstel 

Je hebt ze vast wel eens gezien, de spotjes van ASR over duurzaam herstel. Beschadigde vloeren worden niet vervangen maar gerepareerd (waar mogelijk). Ook kun je kiezen voor de dekking duurzaam herstel. Je krijgt dan 10% bovenop het schadebedrag om, tegelijk met het schadeherstel, direct te kiezen voor extra duurzaam herstel. Is door een lekkage je vloerisolatie beschadigd en moet die vervangen worden? Dan kun je dus kiezen voor dikkere isolatie en de verzekeraar betaalt!

Groene verzekeraars

Verzekeraars buitelen over elkaar heen om ons ervan te overtuigen dat ze alleen beleggen in “groen”. Beleggen in fossiele brandstoffen is vloeken in de kerk! Maar hoe belangrijk vind jij als klant dat nu? Als jouw pensioen bij verzekeraar “Fossiel”  €300,- per maand kost en bij verzekeraar “Groen” kost datzelfde pensioen €350,- per maand, waar kies jij dan voor? En als datzelfde pensioen bij verzekeraar “Groen” nu €310,- per maand kost, wordt de keuze dan anders? Wij merken in de praktijk dat beleggen in groen nog maar zelden een onderwerp van gesprek is. Het is (nog) geen keuze bepalende factor. Wij verwachten wel dat die vraag steeds vaker door klanten gesteld gaat worden. En als klanten daar zelf niet om vragen is er vast wel een overheidsinstantie die dit in de toekomst gaat verplichten. 

 

Check de groenscore van jouw verzekeraar

Nog even voor de duidelijkheid: het is helemaal niet gezegd dat een “groene” verzekeraar betere premies heeft dan een “fossiele” verzekeraar, het tegendeel is vaak waar. Met dat in je achterhoofd is het misschien toch goed om eens te informeren naar de groenscore van jouw verzekeraar. Dat kan bijvoorbeeld via de website van de consumentenbond. 

Dus denk groen maar laat je geen rad voor ogen draaien want “greenwashing” is ook in onze branche geen onbekende!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.