De arbeidsongeschiktheidsverzekering

De AOV

Als zzp’er of mkb-ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gelukkig kun je je als ondernemer hier goed tegen beschermen met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 

Hoe zat het ook alweer met de AOV? 

Je kunt als ondernemer de AOV zelf aanpassen aan je persoonlijke situatie. Wanneer je kiest voor een verzekerd bedrag op basis van je volledige inkomen, dan levert dit logischerwijs een bijbehorende hoge premie op. 

Veel van onze klanten, vooral de zzp’ers, kiezen er bewust voor om het verzekerd bedrag te baseren op de eigen uitgaven. Zo zorgen ze ervoor dat ze, wanneer ze uit de roulatie raken door ziekte of arbeidsongeschiktheid, in elk geval de standaard uitgaven kunnen blijven betalen. Dit doen ze zodat de eigen schoorsteen kan blijven roken in geval van arbeidsongeschiktheid. Vaak een hele logische keuze, als je het ons vraagt. 

De gevolgen van de inflatie op de AOV 

Maar nu de inflatie flink toeneemt, kan het zomaar eens voorkomen dat het verzekerd bedrag op basis van uitgaven toch te laag blijkt te zijn (zelfs als hier een index op zit). Bij veel AOV verzekeraars kun je het verzekerd bedrag verhogen met maximaal 10%. Dit kan vaak zonder dat daar medische waarborgen voor gevraagd worden, dit is het zogenaamde optierecht. Verhogen kan niet als je arbeidsongeschikt bent of recent arbeidsongeschikt bent geweest en bij sommige verzekeraars vervalt dat recht na een aantal jaar.

Wil je weten hoe dit precies op jouw polis zit? Neem dan contact op met je eigen adviseur of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder! 

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.