Cyberverzekering tegen hackers

Cybercrime, dat overkomt jou toch niet?
Het is weer volop in het nieuws en het lijkt vooral de grote ondernemingen te overkomen. De hack bij VDL zorgde recent nog voor een complete productiestop. Iets langer geleden nog, was de hack bij de Universiteit van Maastricht in het nieuws. Allemaal grote ondernemingen en/of instellingen die lijken te worden getroffen. Voor de gemiddelde hacker ben je als MKB’er toch niet interessant en dus hoef jij je geen zorgen te maken, toch? 

MKB Nederland waarschuwt
Helaas is juist de MKB ondernemer een gewild doelwit voor cybercriminelen. In augustus 2021 waarschuwde MKB Nederland nogmaals voor de risico’s voor de MKB’er. De afgelopen tijd komt het, zeker onder MKB’ers, steeds vaker voor dat hackers binnendringen in de servers en alle gegevens vergrendelen. De enige optie die de ondernemer wordt geboden is het betalen van flinke bedragen losgeld. Dat wil je als ondernemer natuurlijk voorkomen. In dit RTL-nieuwsbericht van augustus vind je een voorbeeld van een getroffen ondernemer en vind je meer informatie over hoe de cybercriminelen te werk gaan.

Voorkomen is altijd beter dan….
Gelukkig kun je als ondernemer zelf veel doen om de kans op een hack te verkleinen. Ook bij het Nationaal Cyber Security Centrum zien ze een toename in dit soort cyberaanvallen. Vandaar dat ze een aantal handige tips hebben opgesteld voor ondernemers, deze tips ontdek je hier

Cyber verzekering
Zelfs als je er alles aan doet om een hack te voorkomen is het natuurlijk niet uitgesloten dat cybercriminelen het op jou gemunt krijgen. Vanzelfsprekend heb je dan behoefte aan deskundige hulp, de zogenaamde “first response”. En laat dat nu een belangrijk kenmerk van de cyberverzekering zijn! De first response is een 24/7 bereikbare alarmcentrale, waar je melding kunt maken van een cyberincident. Ook de bedrijfsschade, die ontstaat door de netwerkonderbreking, is in de regel verzekerd.  Voor meer informatie over de dekking van een cyberverzekering kun je eens een kijkje nemen in het volgende informatiedocument.  

Wat kost zo’n verzekering dan?
De premie voor een cyberverzekering gerelateerd aan de omzet van de organisatie en varieert per verzekeraar. Bij een omzet tot €1.000.000, een verzekerd bedrag van €500.000 en een eigen risico van €2.000 zal je moeten denken aan een premie van ongeveer €1.175,- (exclusief 21% assurantiebelasting). Dat is natuurlijk een aardige som geld. Maar de fee die een gemiddelde hacker vraagt is helaas een stuk hoger. Better be sure dus!

Vragen?
Wil je meer weten over de verschillende opties van een cyberverzekering? Neem gerust contact met ons op!

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.